Er zijn geen ouderwetse schorten

Ouderwetse schorten zouden waarschijnlijk iets moeten betekenen dat niet nieuw is. Schorten die door onze voorouders werden gedragen en zelfs in de tijd daarvoor. Eén ding is zeker: schorten zijn altijd nodig geweest om jezelf schoon en netjes te houden tijdens bepaalde taken.

Ouderwetse schorten waren over het algemeen een stuk groter dan ze nu zijn. Ze zouden mooie ruches en strikken en extra’s hebben waardoor ze meer op een jurk of een volledig kledingstuk lijken dan alleen iets om je schoon te houden! Als je op zoek bent naar patronen voor schorten voor stijlen, zelfs uit de jaren 50, zul je een grote, nogal flamboyante hoes vinden, waarschijnlijk omdat huishoudelijk werk toen veel gemakkelijker was dan nu. Moderne gemakken zoals wasmachines en vaatwassers hebben de hoeveelheid huishoudelijk werk aanzienlijk verminderd. Om deze reden zijn schorten niet zo populair als ze ooit waren. In de jaren vijftig, toen huishoudelijk werk een groot deel van de dag van de gemiddelde huisvrouw in beslag nam, zou natuurlijk mode de overhand hebben gehad, samen met andere kledingstijlen die men vaak draagt.

Tegenwoordig is men geïnteresseerd in het kopen van een functioneel schort, een schort dat misschien waterdicht en eenvoudig is en dat zowel mannen als vrouwen zouden dragen. Het chef-kokschort, waarschijnlijk gewoon wit of zwart of gestreept. Vroeger hadden ouderwetse schorten bijvoorbeeld grote gegolfde ruches over elke schouder, veel franjes rond de zakken, bestonden uit verschillende andere soorten ruches en waarschijnlijk ook in een opzichtig bloemmotief, heel kleurrijk en heel vrouwelijk . De enige plaats waar een man zo’n schort zou dragen, is in een pantomime! Nu zie je veel mannen een schort aanschaffen voor de BBQ. Dit om vlekken te voorkomen op hun kleding bij het bereiden van al dat lekkers. Een echte trend is het momenteel dat bbqschort!

Wat we hier nu onderzoeken, is hoe vrouwen destijds veel van het huishoudelijk werk zouden hebben gedaan, wat erg interessant is, nietwaar? Voor die tijd waren schorten nog erg met stroken, kijk naar het type dat dienstmeisjes zouden hebben gedragen, of kookt zelfs terug in de tijd dat een gezin personeel in dienst had om voor hen te zorgen. Je zou nooit een butler een schort of een tuinman zien dragen, dus als een schort werk uitbeeldt, wie deed dan echt al het werk? Interessant…

We hebben dus ontdekt dat ouderwetse schorten normaal gesproken groter en meer met stroken waren dan nu, over het algemeen meer in de mode waren in de jaren 50 en vooral door vrouwen werden gedragen. Ik vraag me af of Gordon Ramsay er honderd jaar geleden een zou hebben gedragen … met al die franjes eromheen, de verbijstering!

Ook ouderwetse schorten zijn een stuk moeilijker te maken. Een patroon voor een ouderwets schort zou nogal uitgebreid zijn, aangezien alle afzonderlijke franjes afzonderlijk zouden moeten worden geknipt en genaaid en op het schort zouden moeten worden aangebracht zoals het werd geconstrueerd. Hoe zit het met het strijken van een ouderwets schort? Het kan gemaakt zijn van een van die stoffen die gemakkelijk kreukt … en wie zou ze moeten strijken in de tijd dat er dienstmeisjes waren, die het schort van de dienstmeisjes zouden strijken? Als de meid haar eigen schort zou strijken, zou ze een reserveschort nodig hebben en dat zou twee keer strijken betekenen!

Ik ben erg blij dat we in een wereld vol moderne gemakken leven, zodat we tegenwoordig niet al dat overtollige huishoudelijk werk hebben, godzijdank voor stoffen die niet hoeven te worden gestreken. Geen wonder dat het ouderwetse schort precies dat is, ouderwets! Begroet het nieuwe ouderwetse schort!

Laat een reactie achter